SLO  |  ENG
Follow us on Facebook

Ogroženi čebelar

24.5.2017
      Vojko Strahovnik
Čebelar (Merops apiaster)

Vsi poznamo pisanost tropskih ptic, ki kar tekmujejo v živahnosti barvne palete. Morda pa ne veste, da tudi v Sloveniji gnezdi ptica, ki prav nič ne zaostaja za njimi. Čebelar (Merops apiaster) je ptica selivka, ki velja za najbolj pisano ptico, ki se zadržuje pri nas. V Sloveniji je močno ogrožena vrsta (urščen je na rdeči seznam najbolj ogroženih vrst). Po imenu sodeč bi sklepali, da se prehranjuje le s čebelami, dejansko pa so mu ljube številne žuželke (ose, kačji pastirji, čmrlji…), ki jih lovi med letom..

Svoje domovanje v času paritve so čebelarji našli na več lokacijah, peskokop Župjek pa je ena največjih kolonij čebelarjev pri nas. Tu si v steno kremenovega peska izkoplje gnezdo več 10 parov. Par čebelarjev večkrat koplje več rovov hkrati, dokončata pa le enega. Rovi so globoki 1-2 m, na koncu pa je razširjeni del, kjer samica odloži 4 – 7 jajc.

Ptice k nam priletijo iz ekvatorialne in Južne Afrike. Opazimo jih v začetku maja, do 20 junija se konča valjenje in nastopi čas hranjenja mladičev. Po 20. juliju večina mladičev že poleti in v začetku avgusta je peskokop običajno že prazen.

Dostop do opazovališča je enostaven. Pripeljemo se v kraj Bizeljsko (Podsreda 14 km, Brežice 17 km) kjer pred naseljem iz smeri Brežic levo zavijemo v naselje Župjek (v odcepu je tudi tabla za opazovališče čebelarja). Nadaljujemo dobrih 100 m do prvega razcepa. Izberemo desno cesto in po 80 m smo v peskokopu (odcep v levo). Naprej gremo peš in kmalu se pred nami pokaže navpična stena, ki jo preletavajo čebelarji. Opazovališče je na desni strani stene.

go to the top