SLO  |  ENG
Follow us on Facebook

Ciprnik iz Kranjske Gore

28.5.2017
Ciprnik 1745m

Ciprnik je 1745 metrov visok razgleden vrh nad kranjskogorskimi smučišči. Iz doline ga najlepše vidimo iz Planice, ki jo omejuje na vzhodni strani.

Na Ciprnik smo se podali iz Kranjske gore. Za prvi vzpon potrebujemo približno 45 minut. Označena pot vodi po kolovozu ob sedežnici Vitranc 1, od spodnje postaje štirisedežnice Vitranc 1 do zgornje postaje podkorenske sedežnice. No, mi smo porabili precej manj časa in energije, saj smo se do Bedančevega doma zapeljali s sedežnico. Med potjo smo opazovali kolesarske adrenalince, ki so uživali v spustih po 'Bike parku'.

Od Bedančevega doma smo se po označeni poti vzpeli v smeri Vitranca in Ciprnika. Po dobri uri hoje smo zavili s poti na razgledno jaso, kjer smo se okrepčali v Mojčinem domu na Vitrancu.

Pot preko Vitranca je kot nalašč za opazovanje narave, saj se skozi redek gozd izmenično rahlo dviga in spušča. Tako je vse do vznožja Ciprnika, ko se, zdaj bolj kamnita pot, občutno dvigne. Pohodne palice nam pridejo še kako prav!

Na vrhu, ki ga obdaja rušje, je vpisna knjiga, žig pa je na voljo v dobro uro hoje oddaljenem Mojčinem domu.

S prihodom na vrh smo nagrajeni z res izjemnim razgledom: proti vzhodu vidimo Martuljške gore, na drugi strani pa Jalovec, Ponce, Mojstrovke..., proti severu se odpirajo zahodni del Karavank, Dobrač in avstrijski tritisočaki.

Po približno 15 minutah strmega sestopa, zavijemo levo proti Planici. Strmina vztraja skoraj vse do Nordijskega centra, ki ga dosežemo po še približno uri in pol hoje.

 

Mojčin dom na Vitrancu je odprt ob sobotah in nedeljah med 9.00 in 17.00 uro od maja do oktobra. V juliju in avgustu je odprt vse dni. Ponuja razne pijače, prigrizke in enolončnico iz zunanjega kotlička, kurjenega na drva. Za večje skupine je zaželena najava.
kontakt: +386 (0)41 612 778

Informacije o sedežnici: RTC Žičnice, Kranjska Gora d.d., +386 (0)4 5809 400, [email protected]

go to the top