SLO  |  ENG
Follow us on Facebook
Naravni rezervat Ormoške lagune

Sprehod po tematski poti Ormoških lagun

8.9.2017
      Tilen Basle
Vodni bivoli (foto: Damijan Denac)

Po območju naravnega rezervata vodi 1,5 kilometra dolga učna pot, ki je opremljena z informativnimi tablami in opazovališči, mi pa smo se med prvimi za vas sprehodili po njej.

Ob vhodu nas je na parkirišču pričakal ogromen pano, s katerega so v nas buljili vodni bivoli. Ti v rezervatu skrbijo, da se območje prekomerno ne zaraste. Vendar zakaj vodni bivoli? Ti so zelo odporni na vremenske razmere, radi gredo v vodo in močvirne predele ter imajo radi nekoliko bolj eksotično hrano – posebej jim teknejo vodne rastline! Ker je območje Ormoških lagun veliko 55 ha, bi ga brez njihove pomoči bilo nemogoče vzdrževati.

Usmerjevalne table so nas usmerile skozi ostanek včasih mogočnega poplavnega gozda ob reki Dravi, kjer so predstavljene zanj značilne vrste ptic. Gozd je še zmerom ohranil svoje prvobitne lastnosti, zato za ta del poti svetujemo primerno obutev, najbolje kar škornje ali gojzarje. Pot nas je iz gozda vodila ob bazenih, kjer smo izvedeli več o značilnih vrstah ptic in njihovi življenjskih prostorih. Ste vedeli, da močvirski martinec (Tringa glareola) med selitvijo opravi 7000 kilometrov dolgo pot iz Severne Evrope v Afriko? Na svoji poti se v večjem številu (tudi več sto osebkov v enem dnevu) ustavi tudi v Ormoških lagunah, ki so zanj, kot za številne druge pobrežnike zelo pomembna postojanka na selitveni poti.

V osrednjem delu učne poti je našo pozornost pritegnil vrt, kjer so praktično predstavljene naravi prijazne prakse urejanja vrta. To je obvezen postanek za vse vrtičkarje, saj boste kaj kmalu spoznali kako malo je potrebno, da svoj vrt spremenite v raj za številne žuželke, dvoživke, plazilce, ptice, netopirje in male sesalce. Ob vsem tem pa ne bodo tam samo za okras, vendar bodo menda celo skrbeli, da bo vaš pridelek lepši in obilnejši! Ni to enkratno?

Pot po rezervatu smo zaključili v gozdu, kjer predstavljajo ogrožene vrste hroščev, katerih življenjski prostor so na območju naravnega rezervata izboljšali s »posebnimi ukrepi« - kopičenjem odmrle lesne mase. Zakaj? No, sedaj pa mislim, da se boste morali odpraviti v Naravni rezervat Ormoške lagune in to ugotoviti kar sami!

Obhod učne poti vam bo vzel približno uro in pol časa, če pa se podrobneje poglobite v tamkajšnje ptice ali drug živež, pa lahko tudi več ur.

Naravni rezervat Ormoške lagune je odprt vso leto in sicer po sledečem urniku:

  • 1. oktober-31. marec (08:00-17:00)
  • 1. april-30. september (07:00-19:00)

Več informacij o rezervatu in obisku (skupine, vodeni ogled) lahko dobite na 01 426 58 75 ali preko elektronskega naslova [email protected].

go to the top