SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Znamka ob 100-letnici triglavskega narodnega parka

Filatelistična razstava in predstavitev priložnostne znamke
26. januar 2024 ob 17.00
Infocenter Triglavska roža Bled

26. januarja 2024 ob 17.00 vabljeni v Infocenter Triglavska roža Bled na filatelistično razstavo in predstavitev priložnostne znamke ob 100-letnici Triglavskega narodnega parka.

V prihajajočem letu Triglavski narodni park praznuje 100-letnico prvega zavarovanja. 1. julija 1924 je bila namreč podpisana zakupna pogodba med upravljavcem zemljišč, sicer v posesti Kranjskega verskega zaklada, Direkcijo šum v Ljubljani ter obema pobudnikoma za ustanovitev parka, Muzejskim društvom za Slovenijo in Slovenskim planinskim društvom. S tem je bilo za dobo 20 let zavarovanih 1.400 ha v Dolini Triglavskih jezer. Za novonastalo zavarovano območje je bilo sprva uporabljeno ime Alpski varstveni park, leta 1926 pa je botanik Fran Jesenko v dnevniku Jutro ponosno pisal o Triglavskem narodnem parku – in ime je obveljalo. V obdobju do leta 2010 je bil park nekajkrat povečan, in danes obsega skoraj 84.000 ha ozemlja, ki se razteza v osem občin in kjer živi blizu 2.350 prebivalcev.  Še vedno je edini narodni park v Sloveniji.

V jubilejnem letu v javnem zavodu Triglavski narodni park pripravljamo raznolik program, s katerim želimo k obeleževanju pritegniti čim širšo publiko. Častna pokroviteljstvo nad programom je prevzela predsednica republike, gospa Nataša Pirc Musar. Vabimo vas, da programu sledite na tej povezavi.

Ponosni smo, da bo 100-letnica obeležena tudi na priložnostni znamki Pošte Slovenije.

Dogodek s predstavitvijo znamke pripravljamo v sodelovanju s Filatelistično zvezo Slovenije in ob podpori Pošte Slovenije, 26. januarja 2024, na dan t.i. prvega žiga, ob 17. uri v Info centru Triglavska roža na Bledu. Ob tej priložnosti bo tudi otvoritev razstave znamk na temi Triglavski narodni park in Evropski nacionalni parki, ter razglednic na temo Slovenska planinska pot.

Znamka oz. pošta bo ta dan na Pošti Bled žigosana s pripadajočim žigom prvega dne, ki bo na pošti na voljo še naslednjih 14 dni.

Priložnostna znamka s podobo Triglava bo izšla v nominalni vrednosti B, kar zadošča za pošiljanje navadnih pisem in razglednic v domačem prometu.

na vrh strani