SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Zlatorog

Odprtje razstave in projekcija večkrat nagrajenega animiranega filma
5. junij 2024 ob 20.00
Infocenter Triglavska roža Bled

V sredo, 5. junija 2024, ob 20. uri, vabljeni v Infocenter Triglavska roža Bled na odprtje razstave in projekcijo večkrat nagrajenega animiranega filma filma Legenda o Zlatorogu. Z dogodkom bomo tudi na Bledu obeležili 100 let od podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. 

Mlada ustvarjalca Lea Vučko (scenarij, režija, animacija) in Damir Grbanović (montaža, produkcija), sta ustvarila lep in uspešen, mednarodno nagrajeni animirani film Legenda o Zlatorogu, ki še naprej žanje lovorike na festivalih po vsem svetu.

Poleg Vesne za najboljši animirani film 2022 je prejel še nagrado DSAF, Društva slovenskega animiranega filma za najboljšo likovno zasnovo, častno omembo žirije na 17. Gorniškem festivalu v Ljubljani, nagrado za najboljši animirani film na filmskem festivalu v Nepalu, posebno omembo žirije na festivalu SEEfest v Los Angelesu, nagradokritiške žirije za najboljši slovenski film Društva slovenskih filmskih publicistov in druge.

Film še vedno potuje po različnih filmskih festivalih po svetu, kar pa je velikokrat tudi edino mesto za ogled kratkih filmov. Razstava o nastanku filma je zato edinstvena priložnost, da ga predstavimo v lokalnem okolju, ki je tesno povezano z njegovo vsebino.

Razstava predstavlja nastajanje kratkega animiranega filma, gledalcem nevidno ozadje – celoten zgodboris, skice, fotografije z realnih lokacij iz Trente, posnete med načrtovanjem filma, tehniko risanja… kaj vse se je dogajalo v štiriletnem nastajanju 14 minut dolgega filma, sestavljenega iz preko 10.000 ročno narisanih risb v digitalni tehniki.

Razstavo, v okviru nje pa tudi film, si bo v Infocentru Triglavska roža Bled mogoče ogledati do 22. septembra 2024. 

na vrh strani