SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Pomen naravoslovne fotografije za varstvo Triglavskega narodnega parka

Predavanje Aleša Zdešarja in razstava Magična narava
7. - 30. marec ob 19.00
Mestna knjižnica Kranj

Ob jubileju Triglavski narodni park gostuje v Mestni knjižnici Kranj s predavanjem Aleša Zdešarja in razstavo Magična narava.

Ob odprtju razstave Magična narava 2022 bo Aleš Zdešar, vodja oddelka za prostor v strokovni službi Javnega zavoda Triglavski narodni park, geolog in ljubiteljski fotograf, predaval o vlogi naravoslovne fotografije pri ozaveščanju in naravovarstvu. Razstava in predavanje sta organizirana ob 100-letnici prvega zavarovanja Triglavskega narodnega parka. V jubilejnem letu v Javnem zavodu Triglavski narodni park pripravljamo raznolik program, s katerim želimo k obeleževanju pritegniti čim širšo publiko. Častno pokroviteljstvo nad programom je prevzela predsednica republike, gospa Nataša Pirc Musar.

Aleš Zdešar je o sebi v vlogi fotografa zapisal: "Fotografiram izključno z uporabo naravne svetlobe. Rad se posvetim fotografskim zgodbam, reportažam, kjer poleg fotografije skušam sporočiti še kakšno pomembno spoznanje o delovanju narave, o dogodku, o življenju. Moram priznati, da mi je fotografija dala veliko, še en par oči, ki svet vidi in dojema drugače kot prej, predvsem pa sem se naučil videti in prepoznati lastnosti naravne svetlobe. Z veseljem ugotavljam, da mi je fotografija spremenila in obogatila življenje." 

Aleš je tudi avtor fotografij za stenski koledar Triglavskega narodnega parka za leto 2024, leto, ko obeležujemo 100 let od nastanka Alpskega varstvena parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka in prvega zavarovanega območja v Sloveniji.

Razstava Magična narava 2022 bo na ogled od 7. 3. do 30. 3. 2024 v dvorani knjižnice.

na vrh strani