SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Planšarstvo v Bohinju: Vse svoje življenje sem pustil v siru

Predstavitev knjige Anke Novak
15. marec 2024 ob 19.00
Center TNP Bohinj, Stara Fužina

V petek, 15.3. ob 19h vas vabimo v Center TNP Bohinj v Stari Fužini na predstavitev nove knjige Planšarstvo v Bohinju: »Vse svoje življenje sem pustil v siru.«

Avtorica Anka Novak je bila kot kustosinja etnologinja v Gorenjskem muzeju zaposlena v letih med 1959 in 1992. V tem času je intenzivno raziskovala tudi bohinjsko planšarstvo in med drugim uredila stalno razstavo v Planšarskem muzeju v Stari Fužini. Knjiga, ki jo predstavljamo, pa je rezultat njenega več desetletnega dela, tako na terenu na planinah, kot pri zbiranju informacij med domačini ter študiju literature in arhivskih virov.

Knjigo je izdal Gorenjski muzej, njeno pripravo pa sta sofinancirala Javni zavod Triglavski narodni park in Turizem Bohinj. Predstavila jo bo njena urednica, Saša Roškar z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki se je zadnjih nekaj let posvečala urejanju in pripravi na izdajo te knjige.

Gre za verjetno najbolj celovit pregled bohinjskega planšarstva na enem mestu doslej. Knjiga vključuje izjemen izbor fotografij in dragocene informacije, izstopajo pa tudi osebne zgodbe in razmišljanja bohinjskih majerjev in majeric, ki jih mnogi med vami poznate in se jih še dobro spominjate.

Na dogodku bo knjigo mogoče tudi kupiti. 

na vrh strani