SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Ogled poslikanih panjskih končnic s prikazom izvorne tehnike poslikavanja

Mednarodni festival alpskega cvetja
20. maj 2024 od 18.00 do 19.30
Bohinjska hiša, Mencingerjeva 4, Bohinjska Bistrica

Poslikavanje panjskih končnic v izvorni tehniki je posebnost čebelarske kulturne dediščine in je vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Na predstavitvi bomo spoznali osnove, kako se pridobiva pigmente, izdela barve in poslikava končnice v izvorni tehniki.

 – Dogodek je brezplačen!

Predstavitev ob svetovnem dnevu čebel bo izvedla ANJA BUNDERLA.

Anja Bunderla je profesorica likovne umetnosti in čebelarka. Dela kot samozaposlena v kulturi, interpretatorka kulturne dediščine. Leta 2015 je vložila pobudo, da se vpiše poslikavanje panjskih končnic v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije. 20. maja 2018 je bila enota vpisana v Register, Anja pa kot nosilka izvornega poslikavanja končnic.

S svojimi umetniškimi deli, tako s slikami kot s pisanjem in čebelarjenjem, skrbi za ohranjanje in obujanje dediščine, kulture in narave.

Vsebina:

“Priprava zemeljskih pigmentov in s tem pridelava barv je z današnjega vidika pripravljenih ali vsaj polpripravljenih materialov dolgotrajna in zahtevna. Poznati moramo minerale, lokacije zemelj, kamnin, mineralov in nenazadnje trenje ter čiščenje in izpiranje, postopke do pridobitve čistih pigmentov. Osnovni recept za izdelavo oljnih barv so tako anorganski naravni pigmenti ali fino zmleta zemlja, mešana z oljem, navadno lanenim. Postopki pridobivanja pigmentov so odvisni od materiala. Redki pigmenti so bili dragi. Ker so barve vzete iz okolja, se na končnicah in s tem na čebelnjakih tudi prijetno zlijejo z okolico.

Proti koncu 19. stoletja je na trg vstopilo mnogo sintetičnih barv. Ta dostopnost in primerjalno cenovna ugodnost raznoraznih barv pa je paradoksalno pomenila siromašenje barvne palete poslikavanja končnic, z izgubo znanja priprave kakovostnih barv na osnovi lanenega olja pa tudi zaton tradicije poslikav. Na čebelnjaku kričeče, v oči bodeče, sintetične barve v okolju predstavljajo tujek.” Anja Bunderla

na vrh strani