SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Magična narava 2022

Fotografska razstava in predavanje Aleša Zdešarja
10. januar 2024 ob 19.00
Infocenter Triglavska roža Bled

Vabljeni na odprtje razstave najboljših naravoslovnih fotografij Mednarodnega natečaja Magična narava 2022 in na predavanje Aleša Zdešarja o naravoslovni fotografiji.

Na zadnji, že šesti Mednarodni natečaj naravoslovne fotografije Magična narava 2022, se je odzvalo 209 fotografov s celega sveta. Skupaj so prispevali skoraj 3.000 fotografij, ki so bile razvrščene v šest kategorij: sesalci, ptiči, ostale živali, rastline, naravna krajina, človek in narava. Štiričlanska komisija naravoslovnih fotografov iz Slovenije, Italije in Norveške je v vsaki kategoriji izbrala po eno zmagovalno in še 9 fotografij, ki so prejele priznanje. Fotografa, ki sta na žirijo s svojim delom naredila največji vtis sta dobila naziv “Naravoslovni fotograf leta 2022” in “Slovenski naravoslovni fotograf leta 2022”. Iz zmagovalnih fotografij je nastala tudi razstava. Letnica 2022 v naslovu razstave ni pomota – natečaj in razstava sta res potekala v letu 2023, a so fotografije večinoma nastajale v letu 2022.  

Katalog razstave


PREDAVANJE

Ob odprtju nam bo Aleš Zdešar, vodja oddelka za prostor v strokovni službi Javnega zavoda Triglavski narodni park, geolog in ljubiteljski fotograf, povedal nekaj o vlogi naravoslovne fotografije pri ozaveščanju in naravovarstvu.

Sam o sebi v vlogi fotografa je zapisal: "Fotografiram izključno z uporabo naravne svetlobe. Rad se posvetim fotografskim zgodbam, reportažam, kjer poleg fotografije skušam sporočiti še kakšno pomembno spoznanje o delovanju narave, o dogodku, o življenju. Moram priznati, da mi je fotografija dala veliko, še en par oči, ki svet vidi in dojema drugače kot prej, predvsem pa sem se naučil videti in prepoznati lastnosti naravne svetlobe. Z veseljem ugotavljam, da mi je fotografija spremenila in obogatila življenje."  Aleš Zdešar na Fotogaja 

Aleš je tudi avtor fotografij za stenski koledar Triglavskega narodnega parka za leto 2024, leto, ko obeležujemo 100 let od nastanka Alpskega varstvena parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka in prvega zavarovanega območja v Sloveniji. 

 

VEČ O MEDNARODNEM NATEČAJU MAGIČNA NARAVA

Mednarodni natečaj naravoslovne fotografije Magična narava, je nastal leta 2017 v okviru evropskega projekta LIFE Naturaviva, katerega cilj je bil popularizacija biodiverzitete med Slovenci. In kaj je pri popularizaciji živega sveta bolj učinkovito kot kvalitetna fotografija, ki z univerzalnim jezikom gledalcu, ne glede na njegovo izobrazbo vtisne nepozabno podobo iz narave? Kljub temu, da naj bi v okviru projekta nastale le štiri razstave, je razstava, na ogled v Infocentru Triglavska roža Bled, že šesta edicija Magične narave. Tudi po zaključku projekta natečaj pri življenju ohranja entuziazem sodelujočih avtorjev fotografij, organizacija Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije in nekaj finančne podpore Nacionalnega inštituta za biologijo. 

Naslovna fotografija: Mike Korestelev, Lov, naravoslovna fotografija leta 2022

na vrh strani