SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Krhkost bivanja

Odprtje likovne razstave umetnice Stanke Golob
20. september 2023 ob 19.00
Infocenter Triglavska roža Bled

Vabljeni na odprtje likovne razstave "Krhkost bivanja" umetnice Stanke Golob. Odprtje bo v Infocentru Triglavska roža Bled, v sredo, 20. septembra 2023, ob 19.00.

Stanka Golob je doma iz Baške Grape, kjer se že skoraj 30 let posveča tehniki ustvarjanja, ki jo je razvila in izpopolnila sama: slikanje s slovenskimi peski naravnih barv in različnih debelin. Vse peske, s katerimi ustvarja, nabira sama - v rekah, potokih, gorskih meliščih in kamnolomih po vsej Sloveniji. Slike, ki z veliko specifičnega znanja, discipline in vztrajnosti nastanejo, so nekaj čisto posebnega: lahko prikazujejo krajino, arhitekturo, figuraliko ali celo portrete ali pa so geometrijsko abstraktne. Naravne barve peskov in njihove različne debeline slikam dajejo nežen kolorit ter večji ali manjši občutek tri-dimenzionalnosti, nekatere pričarajo tudi optične iluzije.

Ob odprtju bo umetnica predstavila svojo edinstveno likovno tehniko.
Razstava bo na ogled do 5. novembra 2023.

 

Več o umetnici:

Stanka Golob (roj. 1952) je 2012 diplomirala na visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani.  Živi in dela na Grahovem ob Bači  na Tolminskem. Ljubiteljsko slika od leta 1981. Od leta 1994 slika s slovenskimi peski naravnih barv in različnih debelin. Nabira ga v rekah, potokih, gorskih meliščih in kamnolomih po vsej Sloveniji. Doma ga dobro opere in preseje na šest do deset različnih debelin. Prav  uporaba različnih debelin peska jo še posebej privlači, saj lahko s tem pojača vtis prostora na dvodimenzionalni površini slike. Tehniko in možnosti, ki jih nudi ta naravni material, je na različnih podlagah razvijala sama.

Dvajset let se je neformalno izobraževala v okviru Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, DSA Tolmin, DOLIK Jesenice,  KUD KC Ljubljana pri raznih akademskih slikarjih in pedagogih : Tone Rački, Dušan Fišer, Jana Dolenc, Jože Dakskofler, Dragica Čadež Lapanje. Po upokojitvi, se je odločila za študij na šoli za risanje in slikanje Arthouse – College of Visual Arts)  v Ljubljani. Leta 2012 je pri profesorju Mladenu Jernejcu diplomirala na temo PEŠČENE ILUZIJE. Sodelovala je na  mednarodnih slikarskih kolonijah. Pri tem je omejena, ker zaradi specifičnih zahtev tehnike slikanja s peskom ne more delati na terenu.  Prejela je  več nagrad in priznanj. V zadnjem obdobju, so se njena dela uvrstila tudi na razstave v Parmi, Milanu, Parizu, Gradcu, Sarajevu in Ukrajini …

O njenem delu so pisali: dr. Cene Avguštin, dr. Mirko Juteršek, dr. Damir Globočnik, Joško Vetrih, Janez Kavčič, Tone Rački, prof. Janez Šter, Tatjana Pregl Kobe,  Anamarija Stibilj Šajn, Monika Ivančič Fajfar, Nataša Kovšca, Petra Vencelj, Polona Škodič in drugi.

Posneto je bilo več televizijskih reportaž RTV Slovenija, Koper….Slike so bile vključene v več knjig. Način  dela je bil prikazan v dveh dokumentarnih filmih o filmu Na svoji zemlji, o njenem delu so pisali mnogi mediji.

Od leta 1997 kot prostovoljka vodi delavnice slikanja s peskom za otroke in dijake v šolah, ter za osebe s posebnimi potrebami v različnih krajih v Sloveniji in v zamejstvu... Od leta 2013 vodi slikanje za slepe in slabovidne osebe. Peske namreč lahko zaznajo z otipom, podobno kakor brajevo pisavo.

Prejela je veliko nagrad in priznanj, med drugim bronasto plaketo JSKD Slovenije in nagrado 2001 ter  plaketo občine Tolmin 2020, leta 2021 pa plaketo Antona Ažbeta za raziskovalni pristop pri ustvarjanju ter mentorsko delo, pri katerim razvija izvirne metode za približevanje likovne umetnosti senzorno oviranim osebam.

STANKA GOLOB
041 42 55 77
http://www.slikeizpeska.com/
[email protected]

na vrh strani