SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Kaj pravzaprav vemo o tleh?!

Predavanje dr. Boruta Vrščaja s Kmetijskega inštituta Slovenije
18. april 2019 ob 19.00
Center TNP Bohinj, Stara Fužina

Koliko se sploh zavedamo tal pod nogami, razen, kadar nam jih zmanjka? Kaj tla sploh so? Kaj "počnejo", če sploh kaj?

Zelo na kratko: Tla so bogat in dinamičen ekosistem. En centimeter tal nastaja, odvisno od sestave matične podlage, tudi do 500 let.  Za pridelavo hrane potrebujemo najmanj 30 centimetrov globoka tla. Tla so tovarna življenja. Mikroorganizmi in favna so sposobni razgraditi organske ostanke  v anorganske. Ti tako ponovno vstopajo v živi svet.

Rodovitni sloj tal nam ne zagotavlja le pridelave hrane, ki je sicer ena od osnovnih in najpomembnejših človeških materialnih dobrin, temveč pokriva tudi različne nematerialne dobrine, kot so vzdrževanje biodiverzitete, ekosistemske storitve v povezavi z zadrževanjem in čiščenjem vode, uživanjem v kulturni krajini in podobno.

Veliko več nam bo v predavanju, ki bo v četrtek, 18. aprila, ob 19.00 v Centru TNP Bohinj, predstavil dr. Borut Vrščaj s Kmetijskega inštituta Slovenije. Predstavil bo nekatera izpostavljena tla v Triglavskem narodnem parku, kako tla delujejo, kako so lahko degradirana, kako prispevajo k biotski pestrosti in kako pomembna so za prehransko varnost.

Z veseljem bo odgovoril tudi na vaša vprašanja.

Vabljeni!

na vrh strani