SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Fotografska razstava Magična narava 2022

12. julij 2024 ob 18.00
Info center Naravnega parka Julijsko Predgorje, Prato di Resia, Rezija

Če se vas pot zanese na italijansko stran Julijskih Alp, vabljeni na ogled razstave najboljših naravoslovnih fotografij Mednarodnega natečaja Magična narava 2022 v Rezijo, v Info center Naravnega parka Julijsko Predgorje.

Triglavski narodni park z Biosfernim območjem Julijske Alpe in Naravni park Julijsko predgorje sta že skoraj 20 let povezana kot Čezmejno območje Ekoregija Julijske Alpe, od letošnjega leta dalje pa tudi kot Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe. V sklopu skupnih aktivnosti bo Triglavski narodni park v letu 2024 predstavil obiskovalcem Info centra Naravnega parka Julijsko Predgorje v Reziji fotografsko razstavo Magična narava 2022. 

Na zadnji, že šesti Mednarodni natečaj naravoslovne fotografije Magična narava 2022, se je odzvalo 209 fotografov s celega sveta. Skupaj so prispevali skoraj 3.000 fotografij, ki so bile razvrščene v šest kategorij: sesalci, ptiči, ostale živali, rastline, naravna krajina, človek in narava. Štiričlanska komisija naravoslovnih fotografov iz Slovenije, Italije in Norveške je v vsaki kategoriji izbrala po eno zmagovalno in še 9 fotografij, ki so prejele priznanje. Fotografa, ki sta na žirijo s svojim delom naredila največji vtis sta dobila naziv “Naravoslovni fotograf leta 2022” in “Slovenski naravoslovni fotograf leta 2022”. Iz zmagovalnih fotografij je nastala tudi razstava. Letnica 2022 v naslovu razstave ni pomota – natečaj in razstava sta res potekala v letu 2023, a so fotografije večinoma nastajale v letu 2022.

Katalog razstave

VEČ O MEDNARODNEM NATEČAJU MAGIČNA NARAVA

Mednarodni natečaj naravoslovne fotografije Magična narava, je nastal leta 2017 v okviru evropskega projekta LIFE Naturaviva, katerega cilj je bil popularizacija biodiverzitete med Slovenci. In kaj je pri popularizaciji živega sveta bolj učinkovito kot kvalitetna fotografija, ki z univerzalnim jezikom gledalcu, ne glede na njegovo izobrazbo vtisne nepozabno podobo iz narave? Kljub temu, da naj bi v okviru projekta nastale le štiri razstave, je razstava, na ogled v Infocentru Triglavska roža Bled, že šesta edicija Magične narave. Tudi po zaključku projekta natečaj pri življenju ohranja entuziazem sodelujočih avtorjev fotografij, organizacija Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije in nekaj finančne podpore Nacionalnega inštituta za biologijo.

naslovna fotografija: Mike Korestelev, Lov, naravoslovna fotografija leta 2022

na vrh strani