SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Astronomski večer

Življenje v vesolju
5. julij 2019 ob 20.00
Center TNP Bohinj

Večer bomo začeli s predavanjem z astronomsko tematiko prof. dr. Tomaža Zwittra z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko ob 20. uri (napovednik spodaj).

Ob 21. uri bomo v primeru lepega vremena nadaljevali z astronomskimi opazovanji nočnega neba, ki jih bo vodil Tilen Kuhar. V primeru slabega vremena bomo ostali pod streho in praktično prikazali nastanek Sončevih in Luninih mrkov, men Lune in planetov, sestavili preprost daljnogled ali prikazali, kako deluje ionski motor. Dogodek se bo zaključil ob 22:30 uri.

Po nedavnih odkritjih o začetkih življenja na Zemlji, lahko bolje predvidevamo, kaj bi lahko pričakovali drugje v Osončju, naglo rastoče znanje o planetih okoli drugih zvezd pa sliko še bistveno razširi. Kljub temu, da še nikjer nismo odkrili česa vznemirljivega, pa je sedaj mogoče dobro premišljeno načrtovanje raziskav. V predavanju bomo pregledali trenutno sliko in plane za bližnjo prihodnost ter prišli do očitnega zaključka, da povsem verjetno v vesolju nismo sami, vendar je tudi najbližji svet z ugodnimi razmerami tako daleč, da je edino, kar nam preostane, da bolje pazimo na naš planet.

Cena: 3,5 EUR odrasli, 1,5 EUR otroci

Astronomski večeri v poletju 2019:

  • 5.  7.  -Življenje v vesolju (Center TNP Bohinj)
  • 27. 7. – Alternativni načini potovanja po Vesolju (Vogel)
  • 24. 8. – Črne luknje v vesolju (Vogel)
  • 31. 8. – Klimatska kriza (Center TNP Bohinj)

Astronomske večere organizira Javni zavod Triglavski narodni park v sodelovanju z podjetjem Žičnice Vogel d.d.

na vrh strani