SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

29 mesecev bojev ob Soči - razstava

16. november - 18. december
Infocenter Triglavska roža na Bledu

Vabljeni na ogled razstave 29 mesecev bojev ob Soči, ki prihaja iz Kobariškega muzeja na gostovanje na Bled, v Infocenter Triglavska roža. Na sredinem večeru dne 23.11.2022 ob 19:00 si boste razstavo lahko ogledali skupaj z direktorjem Kobariškega muzeja Martinom Šolarjem in kustosom razstave Jakom Filijem.

Razstava 29 mesecev bojev ob Soči predstavlja kronološki pregled dogodkov na soški fronti. Obiskovalcem ponuja jedrnat pregled dogodkov na celotni dolžini soške fronte, od Rombona do Jadranskega morja, poleg tega pa predstavi še dogodke, ki so pripeljali do prve svetovne vojne ter odprtja same soške fronte. Predstavljen je proces, v katerem so predvojna zavezništva ter diplomatske igre lokalni spopad spremenile v svetovno morijo. Kot da sama prva svetovna vojna ne bi bila dovolj, pa je tudi povojna politika pogrnila na celi črti. Namesto, da bi prva svetovna vojna končala vse vojne, je zaradi nesposobnosti politike ter kratkovidnosti njenih odločitev postavila temelje vojnam 20. stoletja, na nek način pa njene posledice čutimo še danes.

Razstava obiskovalcu ponuja razmislek o nesmiselnosti vojne, predstavljeni dogodki pa v kombinaciji z vsemi konflikti 20. in 21. stoletja postavljajo pod vprašaj tezo, da je zgodovina učiteljica življenja.

Razstava bo na ogled do 18.12.2022.

na vrh strani