SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Spoznajmo življenje v kalih (Info center Parka Škocjanske jame)

Festival Kraška gmajna
28. april 2024 ob 10.00
Info center Parka Škocjanske jame

Pomlad vabi v eno najstarejših kulturnih krajin v Evropi, kjer se na svojevrsten prepletajo narava in ljudje.

Festival naravoslovnega in dediščinskega turizma tudi v tokratni izvedbi vabi k spoznavanju pestre biotske raznovrstnosti Krasa ter izjemne kulturne dediščine. V spomladanskem ciklu festivalskih dni od 13. aprila do 12. maja se bodo zvrstili različni tematski pohodi, kolesarjenja, kreativne delavnice, kulturne prireditve in kulinarični dogodki.

Večina dogodkov v okviru Festivala Kraška gmajna je za obiskovalce brezplačna.

 

PROGRAM

Nedelja, 28. april 2024, ob 10.00 – Spoznajmo življenje v kalih (Info center Parka Škocjanske jame)

Spoznajte, kdo vse so prebivalci kalov. Kali so eden redkih vodnih življenjskih prostorov na Krasu. Ta mala mokrišča so izjemnega pomena za prenekatero živalsko in rastlinsko vrsto. V preteklosti so služili oskrbi z vodo, danes pa so izjemnega pomembna oaza suhega Krasa. Pogledali bomo po gladini kala, raziskali njegove bregove in pokukali pod vodno gladino, kjer se skriva največ življenja. Raziščite, zakaj so kali tako zelo pomembni v kraški krajini. Zberemo se v Info centru Parka Škocjanske jame, Matavun 12.

Dogodek je organiziran tudi v sklopu projekta ENGREEN 2, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija.

Udeležba je brezplačna. Število mest je omejeno, obvezne so prijave na e-naslov [email protected] ali tel. št. +386 5 708 21 04.

Organizator: Park Škocjanske jame

 

Ostali dogodki:

  • Nedelja, 5. maj 2024, ob 10.00 – Spacalov pohod (Škrbina, vaški dom oz. stara šola)
  • Sobota, 11. maj 2024, ob 9.00 – Kras v nakitu (Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso)
  • Sobota, 11. maj 2024, ob 9.00 – Prikaz veščine in praktična delavnica suhozidne gradnje s pohodom po posestvu Lipica (Kobilarna Lipica, pri glavnem vhodu)
  • Nedelja, 12. maj 2024, ob 9.00 do 12.00 – Zelišča na kraškem vrtu (Dutovlje, Bunčetova domačija)

 

Festival Kraška gmajna se izvaja v okviru projekta KRAS-CARSO II, ki je sofinanciran iz Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027 (Evropski sklad za regionalni razvoj).

Več informacij o projektu je dostopnih na www.ita-slo.eu/kras-carso-ii.

na vrh strani