SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

O neverjetni zgodbi lepotcev iz Lipice

Vabilo na ogled filma
6. april 2023 ob 19.00
Dvorana Rudnik Vreme v Famljah

V sodelovanju z društvom KOLUT iz Pivke vas vabimo v četrtek, 6. 4. ob 19. uri v dvorano Rudnika Vreme.....

Dragi prijatelji,

slovenski lipicanci v Lipici predstavljajo enega najpomembnejših državnih kulturnih in nacionalnih zakladov. Njihova usoda je bila med 2. svetovno vojno izjemno negotova, saj so jih po kapitulaciji Italije nacisti odpeljali v češko mesto Hostouň, kjer so ustanovili vzrejni center konjev iz najboljših kobilarn tedanje Evrope. Konji so se ob koncu vojne znašli v veliki nevarnosti, saj je območje pripadlo Rdeči armadi. Ameriška vojska pod vodstvom generala Pattona se je odločila za drzno vojaško reševalno akcijo in z "Operacijo Kavboj" konje rešila na Zahod.

Filmsko zgodbo o legendarnem reševanju lipicancev je Društvo Kolut prelilo na filmski trak ob podpori Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, Občine Postojna, Parka vojaške zgodovine Pivka, Kobilarne Lipica in Zavarovalnice Triglav. Scenarij za film je napisal Drago Mislej Mef, režiral ga je Dušan Milavec.

Vljudno vas vabimo na projekcijo filma »Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice«, ki bo 6. aprila ob 19. uri v dvorani Rudnik Vreme v Famljah. Dogodek bo priložnost za srečanje z ustvarjalci filma.

Veselimo se srečanja z vami,
Alenka Furlan Čadež, predsednica Društva Kolut

na vrh strani