SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Izlet s kolesi: Kjer Reka začne ponikati (Park Škocjanske jame)

Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso
5. junij 2024 ob 17.00
Zbirno mesto: Sprejemni center Parka Škocjanske jame.

Podajte se na brezmejno raziskovanja Matičnega Krasa. Odkrijte skrivnosti kraškega podzemlja, sprehodite se po kraški gmajni, spoznajte dediščino kraškega človeka in še veliko več. Doživite čezmejni geopark Kras-Carso!

Med 25. majem in 9. junijem se bodo odvili številni brezplačni čezmejni dogodki v slovenskem in/ali italijanskem jeziku, ki povezujejo celotno območje matičnega Krasa.

Geopark, ki bo obogatil tudi čezmejno turistično ponudbo, je v nastajanju in se razprostira na čezmejnem območju planote Matičnega Krasa.

 

PROGRAM

Sreda, 5. junij 2024 ob 17.00 – Izlet s kolesi: Kjer Reka začne ponikati (Park Škocjanske jame)
Na kolesarskem izletu bomo odkrivali značilnosti reke Reke v njenem spodnjem toku, ko prehaja iz nepropustnega fliša, na propustna kraška tla. Ogledali si bomo mesto, kjer del njenih voda ponikne v strugi in skušali spoznati tudi druge tipične značilnosti kontaktnega krasa, ki jih na izbranem območju ne primanjkuje. Pri tem nam bodo pomagali strokovnjaki iz Parka Škocjanske jame.

Trasa: Pot je dolga približno 20 km, višinska razlika je 140 m. Vodila nas bo od sprejemnega centra parka v Matavunu, do Gornjih Vrem in nazaj čez Gradišče, preko Gornjih Ležeč in znova na izhodišče. Za udeležence dogodka je na voljo omejeno število električnih koles (obvezna predhodna rezervacija), priporočena oprema: čelada (organizator ne zagotovi), ostali se lahko pridružijo z lastnimi kolesi, primernimi za terensko vožnjo. Izlet je primeren za posameznike in tudi za družine z otroci nad 10 let.
Zbirno mesto: Sprejemni center Parka Škocjanske jame.
Trajanje: od 17.00 do 20.00.
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov [email protected] ali na tel. št. +386 41 949 053 do zapolnitve mest oz. do tri dni pred datumom izvedbe.
Organizator: Park Škocjanske jame

Dogodek bo potekal v slovenskem in italijanskem jeziku.

 

Ostali dogodki:

  • Sreda, 5. junij 2024 – Predstavitev knjige o arheoloških jamah (Trst)
  • Četrtek, 6. junij 2024 – Dogodek zaprtega tipa
  • Petek, 7. junij 2024 ob 15.00 – Delavnica obnove suhega zidu v Živem muzeju Krasa (Sežana)
  • Sobota, 8. junij 2024 ob 9.00 – Geolov za otroke (Orlek)
  • Nedelja, 9. junij 2024 – Tovarna ledu (dolina Glinščice)

 

Dogodek Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso je organiziran v okviru projekta KRAS-CARSO II, ki je sofinanciran iz Programa sodelovanja Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027.
www.ita-slo.eu/sl/kras-carso-ii

na vrh strani