SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Gobarski dan na kraški gmajni

Festival Kraška gmajna
7. oktober 2023 ob 9.00
Park Škocjanske jame

Na območju Krasa in še posebej Brkinov uspeva izjemno število vrst gliv. V spremstvu izkušenih poznavalcev gob se bomo ob 9. uri podali v širšo okolico Parka Škocjanske jame, nabirali gobe ter uživali v lepotah jesenske pokrajine. Spoznali bomo najprimernejša rastišča, se naučili prepoznati nekatere vrste gob ter se poučili o pravilnem načinu nabiranja gob in zakonskih omejitvah, ki jih je treba upoštevati.

Od 12. ure bomo s priznanimi strokovnjaki in izkušenimi gobarji določili na gobarskem pohodu najdene gobe in jih uvrstil na razstavo.

Ob 14. uri bomo na kuharski delavnici nekatere nabrane vrste gob vpletli v pravo jesensko kulinarično doživetje. Kuharsko delavnico bo vodil priznani kuhar, ki nas bo poučil tudi, katere gobe so najboljše na krožniku, katere najprimernejše za posamezno jed in na kaj moramo biti pozorni pri kuhanju z gobami. - ODPADE

Ob 16. uri bomo na pregledni razstavi predstavili vrste gob, ki uspevajo na našem območju. Pod vodstvom priznanega strokovnjaka in izkušenega gobarja mag. Gabrijela Seljaka bomo na razstavi izvedeli marsikatero zanimivost o posamezni gobi, opozoril pa nas bo tudi na podobnosti in razlike med nekaterimi laičnemu očesu podobnimi vrstami.

Dogodek je brezplačen, zbirno mesto: Park Škocjanske jame. Razstava bo odprta tudi v nedeljo med 10. in 18. uro ter v ponedeljek med 9. in 15. uro. Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

na vrh strani