SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Agrarne skupnosti v zgodovini in sedanjosti

Evropska noč raziskovalcev
30. september 2022 ob 14.30
Promocijsko kongresni center Pr Nanetovh (Matavun)

V petek, 30. 9. 2022, v okviru Evropska noč raziskovalcev vabimo predstavnike lokalnih skupnosti, k delitvi svojega znanja o agrarnih skupnostih na Krasu z raziskovalkama Giulio Beltrametti in Katjo Hrobat Virloget iz UP Fakulteta za humanistične študije. Srečanje se bo začelo ob 14.30 pri nas v Prmocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh (Matavun).

V okviru projekta Evropska noč raziskovalcev v organizaciji Univerze na Primorskem Fakultete za humanistične študije se bo zgodovinarka Giulia Beltrametti iz Torina srečala z lokalno skupnostjo in strokovnjaki, ki jih zanima tematika kolektivnega upravljanja naravnih virov.

V zadnjih letih smo v Sloveniji priča revitalizaciji tradicionalnih agrarnih skupnosti, ki so imele pogosto poleg nalog gospodarjenja z zemljišči in gozdovi vlogo prenove jedra skupnosti. Njim je posvečen evropski projekt (OCHER. Lastniki skupne dediščine. Skupna zemljišča, okolje in pravice v evropskih gorah (18. - 20. stoletje, projekt št. 101033368, financira ga Evropska skupnost v okviru Obzorja 2020), katerega vodja je Giulia Beltrametti. Srečanje v Matavunu bo priložnost, da raziskovalka deli z vsemi zainteresiranimi prve rezultate te zgodovinske in antropološke raziskave na slovenskem Krasu.

Predstavljeni bodo arhivski dokumenti in slike, o katerih bo tekla razprava. Raziskovalki, ki sodelujeta pri projektu (Giulia Beltrametti in Katja Hrobat Virloget), bosta veseli, če bodo člani lokalne skupnosti pripravljeni deliti kakšne zgodbe. Protagonisti srečanja bodo tudi člani strokovnega osebja Parka Škocjanske jame, ki je skupaj s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem so-nosilec novo potrjene prestižne UNESCO-ve Katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini.
Lepo vabljeni vsi, ki vas zanima ali želite deliti svoje znanje o agrarnih skupnosti na Krasu.

Dogodek z majhno pogostitvijo je brezplačen in ni potrebna rezervacija (čeprav je vseeno zaželena potrditev prek e-pošte na [email protected]). Predstavitev bo v italijanščini s slovenskim prevodom.

na vrh strani