PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Pust v Cerknici: Pustna nedelja

3. marec 2019 ob 12.32
Po ulicah Cerknice

Veliki pustni karneval, točno okoli 12.32
Po ulicah Cerknice
Veliki tradicionalni pustni karneval z vsemi priljubljenimi liki, velikimi figurami in gostujočimi maskami.
Po karnevalu sledi rajanje v središču Butal. Glasbeni gostje: Jelen, Modrijani

Cena vstopnice:
v predprodaji: 5,00 €
Na dan karnevala:  7,00 €
NAKUP


Veliki pustni karneval

Novo leto je mimo, največji premakljivi butalski praznik pa pred vrati. V nedeljo, 3. marca, bo točno okoli 12:32 na ulice Butal prilezlo in prišlo vse kar leze in kar gre. Letošnji karneval nosi naslov Butalska družina. Če ste med tistimi, ki jih zanima, zakaj, preberite naslednji sestavek. Če niste, pa prevrtite malce navzdol. V vsakem primeru pa je udeležba na karnevalu obvezna.

Butalci smo v letu 2019 prišli do točke, ko se začenjamo spraševati, kaj je to družina.
Zadeva naj bi bila sama po sebi precej enostavna, a če se ji bolj (nemara celo preveč) posvetimo, neha biti enostavna. Kaj je torej družina?

  • Mož, žena in par otrok?
  • Samo mož in žena?
  • Samo eden od njiju z otroki*?
  • Dva očka ali dve mamici z otroki?
  • A babice, dedki, strici, tete, tasti, tašče, bratranci, sestrične… spadajo zraven?
  • V katerem kolenu se potem to konča in neha biti družina?
  • Ali se to morda konča v kakem drugem sklepu, morda kolku?
  • A domači ljubljenčki spadajo zraven?
  • Tudi, če so to ribe?
  • Kaj pa trinajst lovcev ali dvaintrideset ribičev? Je to tudi družina?

Pri vsem tem razmišljanju niti ni čudno, da so naše glave tik pred tem, da jih raznese. Ko je sosedov Danilo pripomnil, da je Družina tudi revija, je šlo pa res že skoraj čez rob. Še dobro, da se ni kdo spomnil še na biologijo, kjer je družina nekaj med redom in rodom.
Ampak… Če imamo klasične, razširjene, mavrične, enostarševske, lovske, ribiške in na papir tiskane družine in Družine, kje se je izgubila butalska družina? »Mora obstajati,« smo razmišljali.
»Butalska družina je isto kot navadna družina, samo da je oče Butalec, mama Butalka, otroci pa Butalčki,« je bila prva opredelitev, ki nam je prišla na pamet. Pa nismo bili zadovoljni, saj je pri tej opredelitvi velikokrat pretežko ločiti butalsko družino od navadne.
»Družina, ki živi v Butalah,« je bil drugi predlog. Ma v Butalah imamo tudi priseljenske družine (iz nam še neznanih razlogov se namreč ljudje priseljujejo v Butale). Te takoj na začetku še ne morejo biti butalske, pa bi morali razmišljati o tem, kdaj jim priznamo pravico do butalskosti. Razmišljanje prinaša stres, stres pa ubija, to ne bo šlo.
»Družina, ki se ravna po butalskih vrednotah,« je bila tretja misel, ki se je sprehodila skozi naše velike glave. Torej bi bilo treba določiti butalske vrednote. Tista, ki nam je vsem skupna, je pristna, neškodljiva, plemenita neumnost. To bi šlo, ampak še vedno je neumnosti na tem svetu postalo toliko, da je težko ločiti originalno butalsko neumnost od ponaredkov. Pa bi morali spet razmišljati o tem, katera neumnost je prava in katera ni.
In tako smo se pregovarjali in modrovali. Nekateri so bili za prvi predlog, drugi za drugega in tretji za tretjega. Ure so minevale, mi smo postajali vse pametnejši, a nič bližje odgovoru.
Kar naenkrat pa je Vincent**, za katerega smo vsi mislili, da že celo ‘sejo’ spi, vstal, pokazal proti oknu in vzkliknil: »Evo. To je Butalska družina!« Ozrli smo se. Nato smo se ozrli še enkrat, tokrat v pravo smer. Ker je bila zunaj že zdavnaj tema, ni bilo skozi okno videti nič, le naš odsev. »Vincent, saj vendar vidimo samo sebe,« smo mu rekli. »Saj to,« je navdušeno vzkliknil. »Mi smo butalska družina!«
In res smo bili. Mi, ki smo se par ur prepirali o na videz čisto nepomembnih stvareh. In ki bomo na koncu izpeljali na videz čisto nepomembno stvar, kot je na primer pustovanje. Zraven pa boste del butalske družine še vsi vi, ki se boste na videz čisto brez pomena veselili z nami. Letos, drugo leto in še mnogo let zatem. Zakaj? Zatu.

* Ste opazili, da znamo celo Butalci »z otroki« zapisati prav?
** Imena so seveda izmišljena. Pa zgodba tudi. Samo povem, za vsak slučaj.

Na karnevalu se vam bodo znova predstavile tradicionalne velike figure na čelu s pramaterjo Uršulo in ščuko velikanko, ki na pomlad in obilico vode še posebej nestrpno čaka. Tu bo tudi Uršulina potomka Liza, pa Rego Vranjejamski, največji žabon na svetu, povodni mož Jezerko, butalski jež, mogočni zmaj, Butalci, polhi in še in še. Letos tudi s prav posebnimi gosti: na karnevalu bo svetovno znana akrobatska skupina DUNKING DEVILS!

Pridružite se jim v pustni Cerknici oziroma Butalah. Naj bo veselo!

Po karnevalu nas bodo kot ponavadi zabavali glasbeni gostje. Letos bosta to skupini Jeleni in Modrijani!

Vstopnice lahko kupite tukaj: https://petrol-ticket.si/si/event/M1116074
Nakup je mogoč tudi na prodajnih mestih Petrol in Mojekarte.

Cena vstopnice:
v predprodaji: 5,00 €
Na dan karnevala:  7,00 €

V času predprodaje bomo ponudili tudi dodatno ugodnost: 4 + 1 – plačaš 5, dobiš 4.
Aja, ne. Plačaš 4, dobiš 5 kart. Tako pa ja.

Otroci do 130 cm višine brezplačno.