SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Dnevi Artičok v Strunjanu

Gurmanski praznik
27. - 28. maj od 10.00 do 17.00
Strunjan (Parkirišče pred Gostilno Pod trto)

V strunjanskih nasadih raste avtohtona, kulinarično slastna, zdravilna, a premalo znana istrska artičoka. Ta ima v slovenski Istri celo daljšo tradicijo kot kaki, saj jo v Strunjanu poznajo še iz časov pred Beneško republiko. Raste na sončnih legah, ki jih tukaj res ne manjka. Rada ima toploto in mesec maj je njena sezona. Je vijoličasto zelene barve, od običajne artičoke je nekoliko manjša, predvsem pa bolj okusna in prav zato je pri gurmanih tako zelo cenjena.

Kot zdravilno rastlino so artičoko začeli uporabljati šele v 20. stoletju, seznam jedi, ki se jih lahko pripravi iz te sredozemske rastline pa je še dandanes dolg: solate, vložene artičoke, artičoke kot dodatek k mesnim omakam, testeninam, picam … artičoka dopušča domišljiji prosto pot.

Na voljo bo brezplačno parkiranje na nekdanjem nogometnem igrišču.

Prireditev bo potekala v Krajinskem parku Strunjan, kjer prosimo obiskovalce, da se vedejo naravi prijazno.

V primeru slabega vremena prireditev odpade.

PROGRAM

Sobota, 27. maj 2023

10.00-17.00 tržnica artičok, domačih pridelkov in izdelkov

10.00-20.00 kulinarične dobrote na izletniški kmetiji Giassi-Žagar, Domačiji Knez, v Gostilni Pod trto, Gostilni Strunjan, Gostilni Sosič in Restavraciji Pinija & Beach bar

10.00­-12.00 likovne delavnice Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran

10.00 brezplačno vodenje po Strunjanskih solinah - Krajinski park Strunjan

  • zbirno mesto: pri spomeniku
  • trajanje: 1 ura

15.00 predavanje »Poznavanje artičok in njihova uporaba v kulinariki« in ogled nasada artičok ter pokušina artičok na Ekološki in izletniški kmetiji Giassi-Žagar

  • zbirno mesto: pri spomeniku
  • cena: 5 EUR / osebo

 

Nedelja, 28. maj 2023

10.00-17.00 tržnica artičok, domačih pridelkov in izdelkov

10.00-20.00 kulinarične dobrote na izletniški kmetiji Giassi-Žagar, Domačiji Knez, v Gostilni Pod trto, Gostilni Strunjan, Gostilni Sosič in Restavraciji Pinija & Beach bar

10.00-12.00 likovne delavnice s Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini Piran

15.00 predavanje »Poznavanje artičok in njihova uporaba v kulinariki« in ogled nasada artičok ter pokušina artičok na Ekološki in izletniški kmetiji Giassi-Žagar

  • zbirno mesto: pri spomeniku
  • cena: 5 EUR / osebo
na vrh strani