V strunjanskih nasadih raste avtohtona, kulinarično slastna, zdravilna, a premalo znana istrska artičoka. Ta ima v slovenski Istri celo daljšo tradicijo kot kaki, saj jo v Strunjanu poznajo še iz časov pred Beneško republiko. Raste na sončnih legah, ki jih tukaj res ne manjka. Rada ima toploto in mesec maj je njena sezona. Je vijoličasto zelene barve, od običajne artičoke je nekoliko manjša, predvsem pa bolj okusna in prav zato je pri gurmanih tako zelo cenjena.
Kot zdravilno rastlino so artičoko začeli uporabljati šele v 20. stoletju, seznam jedi, ki se jih lahko pripravi iz te sredozemske rastline pa je še dandanes dolg: solate, vložene artičoke, artičoke kot dodatek k mesnim omakam, testeninam, picam … artičoka dopušča domišljiji prosto pot.
Na voljo bo brezplačno parkiranje na nekdanjem nogometnem igrišču.
Prireditev bo potekala v Krajinskem parku Strunjan, kjer prosimo obiskovalce, da se vedejo naravi prijazno.
V primeru slabega vremena prireditev odpade.
PROGRAM
Sobota, 27. maj 2023
10.00-17.00 tržnica artičok, domačih pridelkov in izdelkov
10.00-20.00 kulinarične dobrote na izletniški kmetiji Giassi-Žagar, Domačiji Knez, v Gostilni Pod trto, Gostilni Strunjan, Gostilni Sosič in Restavraciji Pinija & Beach bar
10.00-12.00 likovne delavnice Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran
10.00 brezplačno vodenje po Strunjanskih solinah - Krajinski park Strunjan
15.00 predavanje »Poznavanje artičok in njihova uporaba v kulinariki« in ogled nasada artičok ter pokušina artičok na Ekološki in izletniški kmetiji Giassi-Žagar
Nedelja, 28. maj 2023
10.00-17.00 tržnica artičok, domačih pridelkov in izdelkov
10.00-20.00 kulinarične dobrote na izletniški kmetiji Giassi-Žagar, Domačiji Knez, v Gostilni Pod trto, Gostilni Strunjan, Gostilni Sosič in Restavraciji Pinija & Beach bar
10.00-12.00 likovne delavnice s Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini Piran
15.00 predavanje »Poznavanje artičok in njihova uporaba v kulinariki« in ogled nasada artičok ter pokušina artičok na Ekološki in izletniški kmetiji Giassi-Žagar