SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Od mesta do Solin

Fotografska razstava
18. marec - 8. maj
Caserma v Krajinskem parku Sečoveljske soline

V petek, 18. 3. 2022 smo v Casermi v Krajinskem parku Sečoveljske soline odprli prvo letošnjo razstavo. Tokrat svoja fotografska dela predstavljata avtorici MOJCA GYÖREK in LILJANA PETRUŠA. Razstava z naslovom »OD MESTA DO SOLIN« združuje fotografije z detajli iz obmorskih mest, detajli solin ter mističnimi motivi morja.

 

Vljudno vabljeni na ogled.

Razstava bo na ogled do sobote 8. 5. 2022.

O avtoricah:

Mojca Györek prihaja z drugega konca Slovenije, a že dolgo prebiva ob morju, na katerega je izredno navezana.

Načelna v čistosti medija, v svoje fotografije umetno ne posega. Je enostavna v izvedbi, hkrati pa povsem samo svoja v doživljanju prostora in časa. Sečoveljske soline, s svojo enkratnostjo, slehernemu sprehajalcu sočasno ponujajo epsko in lirično izkušnjo. Zato ne preseneča množica fotografij nastalih v tem okolju.

Zvesta sama sebi, avtorica tudi solin ne fotografira načrtno. Razstavljene fotografije so nastale kot plod sprehodov s fotoaparatom v roki, ne izbiraje letnega časa, dela dneva ali vremena. Tako, na njenih fotografijah, nam zelo znana: solna polja, vagončki, tiri, solinarsko orodje ... tudi v oblačnem dnevu zažarijo v magičnem bogastvu barvnih odtenkov in množici, sicer neopaznih detajlov.

Svoje doživljanje tega čudovitega kotička sveta pa zaokroži s fotografijami morskega življa, ki ga postavlja pred objektiv na povsem drugačen način. V ta namen združi svoje fotografsko in likovno znanje. Ta, zanjo mistična bitja, upodablja v intimi svojega občutenja in jim vdihne novo, brezčasno življenje.

Liljana Petruša je domačinka iz Ankarana, ki se s fotografijo ljubiteljsko ukvarja več kot 10 let. S fotografskim objektivom lovi trenutke iz vsakdanjika mimoidočih, riše utripe prostora, raziskuje skrite kotičke ulic in prikazuje svet v njegovi posebnosti, fotografijam tako doda svojo percepcijo videnega.

Tokratno razstavo je posvetila detajlom, ki jih je našla s fotografskim raziskovanjem mesta. Gre za detajle, ki jih zaradi hitrega utripa življenja pogosto prezremo. Velik del fotografij je usmerjen v njeno zaznavanje, ki vsiljuje smiselno interpretacijo videnja obrazov v neživih predmetih. Pogosto vidi predmet, vzorec ali pomen tam, kjer ga dejansko ni in predmetom pripiše človeške lastnosti in jim doda dušo.

na vrh strani