SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Dan risa v Centru DINA

11. junij 2022 ves popoldan
Center DINA

V soboto, 11. junija, bomo v Centru DINA praznovali mednarodni dan risa. Pripravljamo uvodno prireditev s pisateljem in komikom  Boštjanom Gorencem Pižamo, otvoritvijo slikarske razstave akademske slikarke Klarise Sipoš, za tem pa vrsto zanimivih delavnic, ki bodo potekale pred Krpanovim domom.

Leta 2018 smo v Sloveniji na pobudo mednarodnega projekta Interreg-3Lynx prvič praznovali mednarodni dan risov, 11. junij. Dan risa pa zato, ker je populacija te vrste v Evropi ogrožena in bi  brez človekove pomoči težko preživela. Kot že veste, v projektu LIFE Lynx poteka že nekajletna akcija priseljevanja risov iz Romunije in Slovaške. Priseljene živali se uspešno vključujejo v populacijo risov, ki živijo pri nas.

Naš center o velikih zvereh smo poimenovali po risinji Dini, ki se je skotila v Snežniških gozdovih in je bila v raziskovalne namene odlovljena pri Mašunu, s spremljanjem njenega gibanja pa so se strokovnjaki veliko naučili o tej vrsti.

Razlog več torej, da dan risa proslavimo tudi v Centru DINA in to v soboto, 11. junija 2022. Majhne in velike vabimo, da z nami preživijo ves popoldan, že za 14. uro pa vsi vabljeni na otvoritev prireditve, na kateri bomo tudi v družbi pisatelja in komika Boštjana Gorenca Pižame skupaj ustvarili pravljico o risu.

Z nami bo tudi akademska slikarka Klarisa Sipoš in ko boste nato v galeriji opazovali njena likovna dela, ne boste verjeli, da risov ni fotografirala. Da so v resnici nastali na konici njenega čopiča se boste lahko dokončno prepričali v umetničini slikarski delavnici pod drevesnimi krošnjami pred Dino oziroma Krpanovim domom.

V senci dreves bo po 15. uri potekal tudi pester program drugih delavnic. Ves dan bo na ogled razstavišče v Centru DINA, v kinodvorani pa bomo predvajali filme o risu pa tudi o medvedu in volku. Poskrbeli smo tudi za prigrizek in pijačo.
Prireditev pripravljamo v sodelovanju s projektoma LIFE Lynx in WOLFALPS EU.

VSTOPNICA (vključuje tudi vstop v razstavišče) je  obesek v obliki risove šapice po 5 evrov za otroke, po 10 evrov za odrasle in po 22 evrov za družino. Slikarska delavnica Klarise Sipoš je organizirana v okviru projekta LIFE Lynx in je brezplačna.

na vrh strani