SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Vpliv biodinamike na vitalnost hrane in zelemenjava

10. maj 2025 med 9.00 in 13.00
Grad Grad

Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota v okviru projekta BioInspire, financiranega s strani INTERREG Slovenija-Hrvaška in projektni partner Center dr. Rudolfa Steinerja iz Hrvaške v sodelovanju z Javnim zavodom Krajinski park Goričko, vabi na dogodek s področja biodinamičnega kmetijstva ter vpliva biodinamike na vitalnost hrane in v sodelovanju z Goričkim drüjštvom za lepše vütro na "zelemenjavo" oz. menjavo semen in sadik.

Dogodek bo v soboto 10. maja 2025 med 9:00 in 13:00 na gradu Grad 191, 9264 Grad v Krajinskem parku Goričkem.

Strokovni del s pričetkom ob 9:00 v Viteški dvorani gradu

Uvodni pozdrav in nagovor, Andrej Smodič, direktor Javnega zavoda Krajinski park Goričko, 

Nagovor ter kratka predstavitev pomena čebelarstva na biotsko raznovrstnost in predstavitev čebelarstva v Pomurju, dr. Stanislav Kapun, direktor KGZ MS direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, priznan akademik in doktor znanosti s področja rastlinske pridelave in predelave krme ter specialist za travništvo in pridelovanje krme in strokovnjak za čebelarstvo.

Predavanje na temo biodinamičnega gospodarjenja

Majda Hriberšek, strokovnjakinja s področja biodinamike in podpredsednica Združenja biodinamikov Slovenije

Udeleženci bodo seznanjeni z metodami priprave biodinamičnih pripravkov za izboljšanje kakovosti tal in pridelkov ter s tehnikami, ki prispevajo k večji hranilni vrednosti pridelane hrane. Demonstrirani bodo postopki, kot so priprava kompostnih preparatov in metode za izboljšanje vitalnosti rastlin. Izvedeli bomo kako deluje biodinamika, kako se aktivirajo mikroorganizmi, kozmične energije in vse skupaj naredi ravnovesje v zemlji.

Predavanje o pomenu zdrave, vitalne hrane v povezavi z biodinamiko

Sonja Bertalanič, mag. varne prehrane, KGZ MS, deluje na področju ekološkega in biodinamičnega kmetijstva in varne ter celostne in zdrave prehrane ljudi s celostnim pristopom k izboljšanju ter ohranjanju zdravja in dobrega počutja. Predavanje bo osredotočeno na raziskovanje povezave med biodinamiko in kakovostjo prehranskih izdelkov ter informiranje udeležencev o tem, kako biodinamika lahko izboljša vitalnost hrane, kar prispeva k ohranjanju zdravja potrošnikov in izboljšanju prehranske vrednosti izdelkov.

Po predavanjih sledi zelemenjava oz. izmenjava sadik in semen, kjer boste lahko zamenjali semena in sadike zelenjadnic, cvetlic in poljščin z vašega ogračeka (vrta) ali njive.

Cilj zelemenjave je ohraniti preizkušena semena ter obogatiti raznoživost v naših domačih ogračekih (vrtovih) in ogradih (gredah).
Bogastvo življenja je skrito v semenih, ki so vzeta iz narave ljudje tisočletje preverjali in žlahtnili za boljši pridelek primernega zemlji in vremenu. Raznoživost narave in prostoživečih živali je največja tam, kjer se stika in prepleta več raznolikih življenjskih prostorov. Ogračeki in ogradi so pomembna prvina pri tem in prispevajo tako k ozaveščanju kot družinski samooskrbi in zdravju telesa in duha. Ohranjanje starih, avtohtonih sort kulturnih rastlin, na naše razmere prilagojene hrane, je pomembno iz treh razlogov.

  1. Odpornost takšnih rastlin na podnebne spremembe in šoke, ki so vse bolj pogosti in čedalje bolj uničujoči.
  2. Avtonomija. Povezana skupnost ljudi, ki sama ohranja semena si lahko sama pridela hrano, kar je življenjskega pomena.
  3. Ohranjanje naravne in kulturne dediščine skozi ohranjanje okolju lastnih kulturnih rastlin in biotske pestrosti. Več razlogov in motivacijo lahko najde vsak vrtnar sam.

Vabljeni vsi, ki vam je mar in želite sodelovati, da se nam pridružite.
Dogodek je brezplačen.

Prijave do 8. 5. 2025 na e-naslov: [email protected]

na vrh strani